Karol
Francouzský jablečný koláč
Sladká tečka před více než 7 roky
Ingredience
- 2 vejce150g třtinového cukru110g hladké mouky3/4 lžičky prášku do pečivašpetka soli3 lžíce rumu1 lžička vanilkového cukru115g másla600g jablek
Postup
Troubu si předehřejte na 180C(horkovzdušnou na 160C). Máslo rozpusťte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Dno dortové formy vyložte pečícím papírem a boky vymažte máslem.
Oloupaná jablka rozkrájejte na kousky velké přibližně jako palec. Do středně velké mísy si prosijte mouku spolu s práškem do pečiva a solí. Ve velké míse vyšlehejte vejce do pěny. Přidejte k nim cukr, vanilkový cukr a dál pomalu šlehejte, dokud nevznikne hladký, světlý a nadýchaný krém.Do tohoto krému postupně střídavě vmíchávejte moučnou směs, rozpuštěné máslo a rum. Pak přisypte jablka, zamíchejte a přesuňte těsto do formy. jablka trochu zarovnejte pomocí lžíce nebo stěrky a dejte péct přibližně na 40 minut.Po krátkém zchladnutí můžete servírovat například s créme fraiche nebo její českou obdobou, zakysanou smetanou.