Karol
BANANA BREAD / BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK
Sladká tečka před více než 7 roky z www.smoothcooking.cz
Ingredience
- 90 g másla, pokojové teploty
- 150 g cukru krupice
- 1 vejce
- 3 malé / 2 veliké banány
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička kypřícího prášku
- 190 ml mléka
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 220 g hladké mouky
- 1/2 muškátového oříšku (já ho vynechala)čokoláda
Postup
Doba přípravy: 20 minut + 30 minut pečení
Náročnost: malá
Počet porcí: 15
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
Do větší mísy si odvážíme máslo. Je nejlepší, když je pokojové teploty.
Přidáme do něj cukr a vyšleháme. Šleháme tak dlouho, až se nám vyšlehá máslovo cukrová pěna.
Poté si vidličkou rozčvachtáme banány a přidáme je do pěny. Dále přidáme celá vejce, sůl, kypřící prášek, mléko a vanilkový extrakt a opět prošleháme.
Nakonec přidáme hladkou mouku a nastrouhaný muškátový oříšek a zapracujeme.
Formu na Banana bread si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Kdo nemá tuto formu, zvolí pekáček či plech, ale v tom případě zdvojnásobte dávky.
Těsto vlijeme do formy a vložíme do trouby. Pečeme cca 30 minut. Poté do něj píchneme špejlí a pokud se těsto na špejli nelepí, tak ho vyndáme. Pokud ano, necháme ještě pár minut a proces opakujeme.
Banana bread necháme vychladnout.
TIP NA SERVÍROVÁNÍ:
Banánový chlebíček nakrájíme na cca 1 cm velké plátky. Položíme do toustovače, kontaktního grilu nebo na suchou pánev a opečeme z obou stran, aby byl křupavý.
Položíme ho na talířek, položíme na něj plátky banánu a polijeme javorovým sirupem. Datlový je také super. A uvidíte, že u jednoho kousku nezůstanete. Stejně, jako já :-)