Já
Calzone
Itálie/Mexiko před více než 7 roky z www.recepty.cz
Ingredience
- Hladká mouka
- Voda
- vlažná
- Droždí
- Olivový olej
- Sůl
- Cukr
- Mouka
- na vál
- Rajčata
- 4-6
- Olivový olej
- Cibule
- 1-2
- Česnek
- 3-4
- Salám
- Vysočina a Lovecký salám
- Anglická slanina
- Žampiony
- 100-200
- Ovčí sýr
- 50-70 , např. Feta
- Sůl
- Provensálské bylinky
Postup
Mouku nasypeme do velké mísy. Vytvoříme tam velký důlek, do kterého nalijeme vodu. Do vody nadrolíme půl kostky droždí, tedy cca zmíněných 20 g. Necháme 15 min. „uležet“. V tomto čase se droždí začne rozpouštet. Po těchto 15 minutách je čas hníst vše, co jsme doposud dali do mísy. Při hnětání přidáme olivový olej a po dalším hnětání sůl a cukr. Je-li těsto moc řídké je nutno přidat mouku, v opačném případě je nutno přidat trošku vody. Těsto smí lepit jen trošku a sice tak, aby při pozdějším zpracování stačilo jen málo mouky na posypání válu, aby se těsto potom přiliš nepřilepovalo na vál nebo váleček. Až je těsto se všemi ingrediencemi prohnětené, přikryjeme mísu utěrkou a necháme ho kynout na teplém místě asi tak dlouho, jak nám bude trvat příprava náplně.
Náplň lze vytvořit téměř jakoukoliv, tedy popř. i vegetariánskou. Jako autor samozřejmě doporučuji vlastní kreaci, kterou zde navrhuji a která se osvědčila. Pro přípravu této náplně je nutné nakrájet cibuli na kolečka a žampiony na plátky. Pak se musí oloupat rajčata a odstranit z nich jadérka. Dužinu nakrájíme na malé kostky a dusíme společně s kolečky cibule a prolisovaným česnekem na pánvi, na troše olivového oleje. Asi za 3 minuty přidáme uzeniny, tj. Vysočinu, Lovecký salám a na kousky natrhané plátky anglické slaniny. Mírně okořeníme provensálským kořením. Až se z rajské dužiny vypaří voda, přidáme na plátky nakrájené žampiony. Bude asi nutné přidat i trochu olivového oleje. Mírně osolíme a vše nyní dusíme 5-7 minut. Poté pánev sundáme z ohně/plotny. Proces přípravy této náplně až k tomuto bodu trvá v průměru cca hodinu. (Pokud to trvá trošku déle, tak to nevadí).
Nyní je opět čas se věnovat těstu. Vál posypeme moukou a na něm vytvoříme z asi třetiny těsta nejprve kouli (tim pádem se na těsto dostane další troška mouky, která ulehči vyválení těsta), mezi rukama pak z této koule vytvoříme tlustší placku, ze které nakonec vyválíme válečkem velmi tenké těsto. V ideálním případě nyní vlastníme kulatý plech na pizzu firmy Tecoma nebo Zenker, jelikož má nepřilnavý povrch a přes mírně zvýšený okraj lze vytvarovat z našeho vyváleneho těsta krásně kulatá pizza. Pokud něco takového nevlastníme, tak použijeme obyčejný plech, který bude nejspíš nutné vyložit pečícím papírem, a budeme se muset snažit z těsta nožem vytvořit souměrné kolo o pruměru cca 28 cm. Pokud se nám to podařilo, tak na JEDNU POLOVINU tohoto kola rozetřeme část naši náplně, v tomto receptu tedy část směsi z pánve. Na okraji musíme nechat cca 1 cm bez náplně. V našem receptu ještě rozdrolime 1/3 našeho ovčího sýra na směs. Ať už ale máte jakoukoliv náplň je nutné ji nakonec ještě mírně pokapat olivovým olejem. Druhou půlku kola nyní opatrně přeložíme přes půlku s náplní a okraje řádně přitlačíme k sobě. Pečeme při 250 °C několik minut.
Pizza je hotová, když těsto začíná mít barvu dozlata. Mělo by pak být krásně křupavé. Ze zbytku těsta a směsi by mělo být možné vyrobit další dvě takove pizzy. Jídlo je hodně syté, takže jednomu člověku by jedna taková pizzová kapsa měla stačit, tudiž by se podle tohoto receptu měli najíst 3 lidé.
Pár poznámek nakonec: rajská dužina v navrhovaném receptu nahrazuje kečup nebo jiné podobné produkty. Čerstvá dužina je však mnohem lepší, navíc při vaření mnohem lépe ochutí ostatní ingredience, zejména této náplně. Přestože uzeniny v tomto receptu moc italsky nezní, tak italsky chutnají, když se udělají na daný způsob. Lovecký salám má navíc podobnou chuť, jak některé italské šunky a salámy. Občas se hodí jíst pizzu Calzone příborem, neboť naplň může být tekoucí, většinou ale není.