Karol
Jablečný koláč s mascarpone
Sladká tečka před více než 7 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 70g másla, změklého + na formu
- 110g třtinového cukru
- strouhaná kůra z 1 biocitronu
- 1 vejce
- 140g hladké mouky + na formu
- 1 lžička kypřicího prášku
- 175ml mléka
- 150g mascarpone
- moučkový cukr na poprášení
- 350g mascarpone
- 40g třtinového cukru
- 1 malé vejce, lehce prošlehané
- strouhaná kůra z 1 biocitronu
- 3 jablka (oproti původnímu receptu jsem dala 5 jablek)
- šťáva z 1/2 citronu
- 3 lžíce třtinového cukru nebo podle chuti
- 2 lžíce máslanavíc jsem přidala ještě vlašské ořechy
Postup
1 Jedno jablko nakrájejte na tenké plátky a pokapejte citronem. Zbylá 2 na kostičky. V pánvi rozpusťte máslo s cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte kostičky jablek a cca 3 minuty nechte dusit, až šťáva zhoustne.
2 Troubu předehřejte na 170°C. Šlehejte máslo, třtinový cukr a citronovou kůru 2–3 minuty do světlé pěny. Zašlehejte vejce. Do směsi prosejte mouku s kypřicím práškem a zamíchejte. Vmíchejte mléko a mascarpone, těsto dejte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 23cm a uhlaďte povrch.
3 Promíchejte přísady na náplň s karamelizovanými jablky a rozetřete na těsto. Povrch uhlaďte. Navrch rozložte plátky jablek.
4 Pečte 50–60 minut. Nechte vychladnout ve formě 20 minut, pak objeďte ostrým nožem, formu otevřete a koláč vyjměte.