Karol
Ostružinový cheesecake s Lučinou
Sladká tečka před více než 7 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 150 g oblíbených sušenek (např. Club, Bebe), rozdrcených
- 50 g mletých mandlí
- 100 g másla
- 250 g ostružin
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 220 - 230 g krupicového cukru
- 7x Lučina 100 g
- 1 lžička vanikového extraktu
- 3 velká vejce
- 250 g tučnější zakysané smetany (15-30%)
Postup
1 Troubu předehřejte na 180°C. Promíchejte drcené sušenky s mandlemi a máslem a vzniklou hmotu důkladně upěchujte na dno pečícím papírem vyložené dortové formy. Pečte 14 minut nebo dokud nebude korpus pevný. Nechte úplně vychladnout. Snižte teplotu v troubě na 140°C. Na dno trouby umístěte pekáček s vodou.
2 Prošlehejte Lučinu se zbylým cukrem. Když jsou perfektně spojené, vmíchejte vanilku a po jednom zašlehejte všechna vejce. Nakonec přidejte zakysanou smetanu.
3 Polovinu ostružin rozmixujte na pyré a propasírujte přes jemné sítko. Semínka vyhoďte. Výsledkem by měla být 1/3 hrnku ostružinového pyré. Vmíchejte do něj vanilkový extrakt a 20 - 30 g cukru. Odložte stranou. Nalijte polovinu krémové směsi na připravený korpus. Polovinu ostružinového pyré nakapejte na krém.
4 Pomocí špejle utvořte „ostružinový vír“. Opakujte se zbylou polovinou krému i pyré.
5 Pečte 50 minut nebo dokud nejsou okraje pevné a střed se ještě trochu chvěje. Vypněte troubu, dvířka pootevřete a zajistěte vařečkou a nechte cheesecake hodinu chladnout uvnitř. Poté ho vyndejte, nechte zcela vychladnout a přes noc dejte do ledničky.