Standa Fifik
Granny's apple pie aneb babiččin jablečný koláč
Dorty před více než 7 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 225 g másla, pokojové teploty
- 50 g krupicového cukru
- 1 vejce + 1 žloutek
- 350 g hladké mouky
- 2 kg jablek, oloupaných a nakrájených na měsíčky
- šťáva z 1/2 citronu
- 125 g krystalového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 20 g másla
- malý panák brandy nebo amaretta
- malý hrneček mléka na polití
Postup
1 Prošlehejte máslo a cukr, pak zašlehejte vejce a žloutek, směs by měla připomínat míchaná vajíčka. Potom přidejte po třetinách mouku a těsto rukama důkladně propracujte. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte aspoň 45 minut odležet.
2 Jablka oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Dejte je do hrnce, přidejte citronovou šťávu, cukr, skořici, muškátový oříšek a přilijte brandy. Přidejte 4–6 lžic studené vody
a povařte asi 4 minuty. Stáhněte z ohně, přidejte máslo a nechte rozpustit.
3 Předehřejte troubu na 210°C. Těsto vyválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23cm, přesahující okraje odřízněte. Na těsto naneste jablečnou směs. Odříznuté těsto znovu vyválejte, rádýlkem z něj nakrájejte tenké proužky a ozdobte jimi koláč; v místech, kde se proužky kříží, potřete těsto studenou vodou. Vršek koláče potřete mlékem a pečte 20–25 minut.
Jak upéct koláč s křupavým těstem a šťavnatou náplní?
Tipy Stevena Trumpfhellera, šéfkuchaře restaurace U Emy Destinnové, který se drží osvědčeného receptu své babičky.
Do koláče dejte svá oblíbená jablka, já používám mix zelených a červených.
Nepřehánějte to s cukrem. Oslazená jablka totiž mnohem víc pouštějí šťávu, a ta může během pečení vytéct a znečistit troubu. K hodně šťavnatým jablkům můžete přidat lžíci kukuřičného škrobu.