Jaruna
Mátovo-limetovo-medová marináda s krevetami
Ryby před více než 7 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 16 syrových nepředvařených krevet v celku, neloupaných
- 1 svazek máty, lístky otrhané
- 1/2 svazku koriandru, lístky otrhané
- 1 dlouhá červená chilli paprička, nakrájená nadrobno
- 1 lžíce najemno nastrouhané limetové kůry
- 60ml limetové šťávy
- 125ml panenského olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 2 lžičky vločkové mořské soli
- 1 lžička drceného pepře
Postup
1 Ve vhodném mixéru nebo chopperu zpracujte najemno přísady na marinádu. Vznikne jí zhruba 250ml. Čtvrtinu marinády promíchejte s krevetami a odložte na 3 minuty. Potom krevety opékejte na grilovací pánvi na středním ohni nebo na grilu asi 3–4 minuty, v průběhu obracejte. Podávejte s další marinádou (čerstvou, v níž se krevety nemarinovaly).
NĚCO NAVÍC
Tahle marináda ladí i s jehněčím, hovězím nebo s kuřecím masem. V chladničce vydrží 2–3 dny.
NÁKUPNÍ LEXIKON
MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu).
ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě.
LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta.
BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda.