Karol
Kulajda se ztraceným vejcem podle šéfa
Polévky před více než 7 roky z fresh.iprima.cz
Ingredience
- 1 litr kuřecí vývar
- 200 g čerstvé nebo sušené houby - lesní směs
- 3 ks větší brambory
- 250 ml smetana ke šlehání
- 3 lžíce hladká mouka
- 3 lžíce máslo
- asi 4 lžíce podle chuti ocet
- menší svazek čerstvý kopr
- 1 kus na osobu vejce
- 200 ml ocet
Postup
Připravte si jíšku. V malém rendlíku rozpusťte máslo, přisypte hladkou mouku a orestujte. Přidejte vývar, na kostičky nakrájené brambory a ochuťte solí a pepřem. Rozmíchejte do hladka.
Houby očistěte, orestujte na másle dozlatova a přidejte do polévky. Vařte, dokud houby i brambory nebudou měkké. Nakonec do polévky přidejte smetanu, ocet a opět přiveďte k varu. Pokud je třeba, přidejte trochu cukru. Polévku odstavte z plamene a přidejte do ní nasekaný kopr.
Připravte si vejce do polévky. V menším rendlíku přiveďte k varu vodu, a jakmile se začne vařit, vlijte do ní ocet. Nesolte! Dle počtu porcí rozdělte vajíčka jednotlivě do mističek. Vodou v rendlíku rychle zamíchejte, aby vznikl vír. Doprostřed víru vlijte jedno vajíčko. Vír se postará o to, aby bílek obalil žloutek. Jakmile je bílek pevný, odstavte rendlík z plamene a nechte vejce dojít. Stačí asi 2–3 minuty. Stejně pokračujte s dalšími vejci.
Polévku servírujte se ztraceným vejcem.