Karol
Salát fatuš
Saláty před více než 7 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 chleby pita (zhruba o průměru 20 cm), den staré
- 60 ml panenského olivového oleje
- mořská sůl
- 3 střední rajčata, nakrájená na kostičky
- 450 g salátové okurky, rozkrojené podélně na čtvrtky a pak na plátky
- 6 jarních cibulek, nakrájených na plátky
- 3 saláty little gem nebo 1 menší římský salát, nakrájené na nudličky
- 2 hrnky lístků hladkolisté petrželky
- 1 hrnek lístků máty
- mleté koření sumah (nemusí být)
- 4 lžičky mletého sumahu (viz Kde sehnat...), zalitých na 15 minut 4 lžičkami vroucí vody
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce granátového sirupu (viz Kde sehnat...)
- 2 malé stroužky česneku, drcené
- 2 lžičky bílého vinného octa
- 150 ml panenského olivového oleje
- mořská sůl
Postup
1 Na zálivku zalijte koření sumah 4 lžič- kami vroucí vody a nechte 15 minut stát. Pak koření včetně tekutiny smíchejte s citronovou šťávou, granátovým sirupem, česnekem a s vinným octem. Osolte a postupně za stálého šlehání přilévejte olej. Ochutnejte a případně dotáhněte chuť některou z přísad. Dejte stranou.
2 Chléb pita rozpulte, opečte pod grilem či v toustovači dozlatova a rozlámejte na kousky velikosti sousta. Dejte do mísy, pokapejte olejem, osolte a promíchejte.
3 Ve velké míse promíchejte rajčata, okurku, jarní cibulky, salátové listy, petrželku a mátu. Přidejte 3/4 zálivky a promíchejte, pak podle potřeby přilijte zbytek zálivky. Ochutnejte a případně dosolte. Přidejte pitu a už jen jednou zlehka promíchejte. Jestli chcete, posypte dalším sumahem.
KDE SEHNAT KOUZELNÉ PŘÍSADY
Sumah je orientální koření se svěží citrusovou chutí. Vyrábí se ze škumpy koželužské, keře rostoucího hlavně ve Středomoří a na Kavkaze. Dřív se jím v některých oblastech nahrazovala sůl, dnes se používá všude tam, kde chcete dosáhnout nakyslé chuti – hodí se například na maso na šašlik a tradičně právě do salátu fatuš. Koupíte ho v orientálních potravinách, například ve Farahu (farahfood.cz) nebo v kořenářstvích (třeba na www. koreni.cz nebo na www.toppotraviny.cz).
Granátový sirup (někdy také granátová melasa) je dlouhým vařením zahuštěná granátová šťáva. Má výraznou sladkokyselou chuť, a tak se hodí do salátových zálivek, do marinád na maso či do pilafu. Koupíte ji v prodejnách s arabskými specialitami, například Farah (farahfood.cz). Pozor, nezaměňovat s grenadinou – tato přísada do koktejlů je sirup krátce svařený z granátové šťávy, cukru a vody.