Konečně vývar
Cizrnový salát
Hlavní jídlo před téměř 8 roky
Ingredience
- 2 červené papriky + 2 žluté papriky, očištěné, bez semínek
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 rozdrcený stroužek česneku
- šťáva z ½ citronu
- 150 ml bílého jogurtu, ideálně bio
- 400 g konzervované cizrny, scezené a opláchnuté
- 180 g menších špenátových lístků
- sůl a pepř na dochucení
- chilli paprička
Postup
1. Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). V míse promíchejte proužky papriky s chilli a olejem. Rozestřete je na plech a opékejte v troubě asi 18 minut - až zelenina změkne a po okrajích začne zlátnout.
2. V jiné misce smíchejte česnek, citronovou šťávu a jogurt, osolte a opepřete podle chuti.
Promíchejte opečenou zeleninu s cizrnou a špenátem. Díky horkým paprikám špenátové lístky trochu zavadnou. Pokud je třeba, osolte a opepřete, přelijte česnekovým jogurtem a ihned podávejte.
Tip na obměnu
Do salátu můžete přidat bulgur či kuskus. Příprava je jednoduchá – stačí zalít horkým zeleninovým vývarem, počkat až změkne a přidat do salátu.
Na podzim se do salátu výborně hodí pečená dýně, kterou jen oloupete, zbavíte dužiny a necháte péct spolu s paprikami.