Jaruna
Burger s grilovaným hovězím srdcem, křupavou slaninou & omáčkou
BBQ před více než 7 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 300 g hovězího srdce, očištěného
- 1 čerstvá červená chilli paprička, nakrájená nadrobno
- vločková sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 burgerové bulky (viz Něco navíc)
- 4 listy římského salátu
- 150 g pěkné anglické slaniny
- 4 rajčata, nakrájená na plátky
- 1 velká červená cibule, nakrájená na plátky
- hrst lístků koriandru, nasekaných nahrubo
- 3 stroužky česneku, oloupané
- 100 ml slunečnicového oleje + další na konfitování
- 100 ml panenského olivového oleje
- 100 ml plnotučného mléka, vychlazeného
- 4 lžičky sherry octa
- mořská sůl
Postup
1 Na omáčku aïoli nejdříve připravte konfitovaný česnek. Do malého kastrůlku dejte 2 stroužky. Zalijte olejem tak, aby byly potopené, a zvolna na mírném ohni zahřívejte 15-20 minut, až změknou. Vyjměte a nechte okapat. Zbylý stroužek nakrájejte nadrobno. Do vyšší úzké nádoby dejte všechen česnek, 100 ml čerstvého slunečnicového oleje, olivový olej, mléko, sherry ocet a mírně osolte. Ponorným mixérem mixujte 1 minutu do zhoustnutí. Za stálého mixování pomalu mixér vytahujte ven z nádoby. Hotovou omáčku dosolte podle chuti.
2 Srdce nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte s chilli papričkou a opepřete. Nechte alespoň 2 hodiny odležet. Bulky rozkrojte napůl a obě poloviny ogrilujte tak, aby byly křupavé, ne však spálené. Obě poloviny každé bulky potřete omáčkou aïoli a na spodní část položte list salátu. Pak zprudka ogrilujte srdce a plátky slaniny. Položte je na připravenou spodní polovinu burgeru, posypte vločkovou solí, přidejte nakrájená rajčata a cibuli a ozdobte lístky koriandru. Přiklopte horní polovinou housky.
NĚCO NAVÍC
Burgerové housky můžete samozřejmě koupit, ale také si je můžete upéct podle našeho receptu.