Zuzana Chvátalová
Čerstvé domácí těstoviny s pórkovým pestem
Těstoviny před téměř 8 roky z www.sklenik-expert.cz
Ingredience
- Těstoviny (cca na dvě porce):
- 200 g hladké mouky
- 2 žloutky
- trochu vody
- olej, sůl
- Pórkové pesto:Domácí těstoviny s pórkovým pestem
- 2 malé pórky
- 150 g kešu oříšků
- 50 ml olivového oleje
- 250 g sýru ricotta
- sůl, pepř
- Na servírování:
- čersvý listový šepnát
- balzamiková redukce
- parmazán
Postup
1) Z mouky a žloutků vypracujeme hladké těsto, případně přidáme potřebné množství vody. Těsto je třeba pořádně propracovat, zpočátku připomíná spíš drobenku na koláč, ale suroviny se hnětením brzy spojí.
2) Z hotového nelepivého hladkého těsta vytvoříme bochánek a necháme alespoň dvě hodiny odpočinout v chladničce zabalené do potravinářské folie.
3) Na pomoučněném válu vyválíme tenkou placku a od ruky nebo podle pravítka rozkrájíme nožem na dlouhé nudle.
4) Nakrájené čerstvé těstoviny opatrně přesuneme do hrnce s vroucí osolenou vodou a trochou oleje a ihned pořádně promícháme, aby se nám neslepily.
Domácí těstoviny s pórkovým pestem
5) Vaříme podobně jako klasické těstoviny al dente, po uvaření zcedíme a promícháme s další trochou oleje.
6) Do mixeru dáme nakrájený pórek, kešu oříšky, olivový olej, sůl, pepř a všechno rozmixujeme na drobno (nemusí být úplně dohladka), přidáme ricottu a ještě lehce promixujeme.
7) Fresh pastu servírujeme promíchanou s pórkovým pestem a posypanou parmazánem spolu s čerstvými špenátovými lístky lehce zakápnutými balzamikovou redukcí.
Tip: Na pórkové pesto se skvěle hodí tenké mladé pórky, ideálně z vlastní zahrády. Do pesta je krájíme klidně i se zelenou částí, bílé ricottové pesto je pak svěže jarně barevné.