Zuzana Chvátalová
Špenát s bramborami
Má oblíbená jídla před téměř 8 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 700 g brambor
- půl lžičky drcených hořčičných semínek
- dvě lžičky kmínu
- velkou špetku pálivé papriky
- utřený stroužek česneku
- lžíci čerstvě nastrouhaného zázvoru.
- citronovou šťávou
- dvě lžíce vody
- dvě lžíce olivového oleje
- 50 g másla
- 350 g čerstvých nebo zmrazených listů špenátu
- jogurt
Postup
Oloupejte 700 g brambor, pokrájejte je na kousky o velikosti sousta a v osolené vodě uvařte doměkka. Do misky nasypte půl lžičky drcených hořčičných semínek, dvě lžičky kmínu, velkou špetku pálivé papriky, utřený stroužek česneku a lžíci čerstvě nastrouhaného zázvoru. Zakápněte citronovou šťávou a dvěma lžícemi vody. V pánvi rozpusťte ve dvou lžících olivového oleje 50 g másla. Brambory osušte, vložte do pánve, shora zmáčkněte spodkem vařečky a za občasného promíchání smažte na vyšším plameni, až získají zlatou a křupavou kůrčičku. Pak je přemístěte na talíř. Do pánve vložte připravenou směs koření s citronem a vařte, dokud se neodpaří tekutina. Zvyšte plamen, přimíchejte 350 g čerstvých nebo zmrazených listů špenátu a na vysokém plameni vařte dvě až tři minuty, dokud listy neovadnou. Do pánve vraťte brambory, aby se smíchaly se špenátem a prohřály. Ochuťte podle libosti a podávejte s jogurtem.