Zuzana Chvátalová
Batátová musaka podle GKS
Má oblíbená jídla před téměř 8 roky z www.delicious-blog-lucie.cz
Ingredience
- 1 menší lilek
- 1 lžička olivového oleje
- sůl, pepř
- 1 střední sladká brambora
- Omáčka
- 1 lžička olivového oleje
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- špetka skořice
- 1 lžička oregana
- 100 g francouzské čočky
- 200 g pasírovaných rajčat
- voda
- sůl
- Bešamel
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce cizrnové mouky
- 1 hrnek rostlinného mléka
- špetka muškátového oříšku
- sůl, pepř
Postup
Lilek jsem si omyla, nakrájela na tenké plátky, pokladla po pečícím papírem vyloženém plechu, dochutila solí, pepřem, pokapala olivovým olejem a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 10 minut.
Mezitím jsem si připravila omáčku. Na lžíci olivového oleje jsem si orestovala na drobné kostičky nakrájenou cibuli dozlatova, na minutu jsem přidala na tenké plátky nakrájený česnek, dochutila, skořicí, oreganem, solí, přisypala jsem čočku, krátce promíchala, přidala rajčata, vodu, přivedla k varu, stáhla plamen a nechala probublávat do úplného změknutí čočky, zhruba 30 minut.
Na bešamel jsem si v kastrůlku roztopila olivový olej, přisypala jsem cizrnovou mouku a míchala do lehkého zhnědnutí. Za neustálého míchání jsem opatrně přilévala mléko, dochutila solí, pepřem, muškátovým oříškem a stále míchala do zhoustnutí. Poté jsem omáčku odstavila z plotny.
Zapékací misky jsem střídavě plnila plátky lilku, čočkovou omáčkou, plátky batátů, bešamelem až do spotřebování všech surovin. Musaku jsem pekla v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 30 - 40 minut