Karol
Steaky z hovězí svíčkové v espresso-chilli marinádě s glazírovanou mrkví
Maso před téměř 8 roky z www.iprima.cz
Ingredience
- 4 ks steaky ze svíčkové
- 35 g zrnka černé kávy nebo espresso
- 18 g mleté chilli
- 2 čpetky opražená semínka římského kmínu
- 1 špetka mletá sladká paprika
- 1 špetka mořská sůl
- 1 špetka čerstvě namletý černý pepř
- extra panenský olivový olej
- 700 g malé celé karotky
- 50 g máslo
- 1/2 lžičky cukr
- 250 ml 100% pomerančový džus
- 1 lžička lístky čerstvé hladkolisté petrželky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup
V hmoždíři rozdrťte semínka římského kmínu a kávová zrnka. Koření přesypejte do misky, přidejte zbylé ingredience na marinádu a vše promíchejte.
Steaky z hovězí svíčkové zlehka potřete olivovým olejem a rovnoměrně ji potřete kávovou marinádou. Nechte odpočívat při pokojové teplotě alespoň 30 minut.
Zatímco maso odpočívá, připravte si karotku. V troše vodě ji uvařte téměř doměkka, počítejte přibližně 8 minut. Když je hotová, vodu slejte a karotky dejte stranou.
V silnostěnné pánvi rozpusťte máslo a orestujte na něm karotky. Přidejte cukr, sůl a pepř. Zalejte pomerančovým džusem, promíchejte a nechte povařit asi 7 minut, dokud se džus neodpaří a karotka nezměkne. Karotky se musí v omáčce kompletně obalit. Sundejte je z plotny a uložte je na teplé místo.
Silnostěnnou nebo grilovací pánev lehce potřete olejem a pořádně ji rozpalte. Vložte do ní steaky a zprudka je opečte. Počítejte 2 minuty z každé strany pro stupeň propečení medium rare, 4 minuty opékání zajistí stupeň propečení medium. Hotové steaky vyndejte, odložte na prkénko a nechte je 3 minuty odpočívat.
Poté maso rozdělte na talíře a servírujte s glazírovanou mrkví, ke které těsně před podáváním přidejte nasekané petrželové lístky.