Miloslav Drábik
Domácí houstičky a dvě pomazánky
Prima Fresh před téměř 8 roky z fresh.iprima.cz
Ingredience
- 1 sáček (7 g) sušené aktivní droždí
- 300 ml mléko
- 1 lžička moučkový cukr
- 500 g hladká mouka 00
- 1,5–2 lžičky sůl
- 1 ks žloutek
- 2 lžíce máslo, rozpuštěné
- 1 ks vejce, prošlehané na potření
- mák a hrubozrnná sůl na posypání
- 2 lžíce máslo
- 4 ks mrkev, očištěná a nastrouhaná nahrubo
- 1 stroužek česnek, prolisovaný
- 1 špetka mletý římský kmín
- 200 g měkký tučný tvaroh
- 1 lžíce čerstvá citronová šťáva
- sůl
- čerstvý koriandr nebo hladkolistá petržel k podávání
- 2 ks uzená makrela
- 150 g zakysaná smetana
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- 1 lžíce čerstvá citronová šťáva
- 1/2 ks + 1/2 na ozdobení červená cibule, nasekaná najemno
- kousek bílé ředkve, nasekané najemno nebo tenké plátky ředkviček na ozdobu
- snítka kopru na ozdobu
Postup
Houstičky: Nejdřív připravte kvásek: do zadělávací mísy nasypte sušené droždí a zalijte ho 100 ml vlažného mléka, přidejte cukr, 100 g mouky, rozmíchejte a nechte asi 10 minut odpočívat na teplém místě, než vyběhne kvásek.
Poté prosejte ke kvásku zbylou mouku, přidejte žloutek, sůl, rozpuštěné, ale ne horké máslo a zbylých 200 ml teplého mléka a promíchejte. Vypracujte hladké těsto (věnujte mu deset minut práce svých rukou, případně 5 minut práce vašeho elektrického hnětače). Nakonec prohněťte těsto ještě na vále. Výsledkem by mělo být hladké a hebké těsto, které příliš nelepí. Nepřidávejte zbytečně mouku ani mléko, ať si nerozhodíte optimální poměr. Propracované těsto dejte zpátky do mísy, posypte moukou, zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo, kde během hodiny vykyne – zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných dílů, a každý z nich ještě na tři díly. Pak z nich uválejte tenčí válečky, které vám pak půjdou krásně uplést do copu. Konce každé houstičky smáčkněte a podstrčte pod ni, aby se vám nerozplétala. Upletené houstičky klaďte na plech vyložený pečicím papírem, nechte mezi nimi dost místa, zakryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. Pak je potřete prošlehaným vejcem a posypte mákem nebo hrubou solí.
Rozpalte troubu na 200 °C. Housky pečte cca 15 minut ve spodní části trouby. Upečené přendejte na mřížku a nechte vychladnout.
Tvarohová pomazánka s mrkví a citronem: Na pánvi rozehřejte máslo a dejte na něj mrkev, za stálého míchání ji opékejte asi dvě minuty. Pak přidejte i česnek a římský kmín a ještě krátce, asi minutu opékejte.
Pak pánev se zeleninou nechte vychladnout. V míse mezitím smíchejte tvaroh s medem, citronovou šťávou a solí. Pak vmíchejte vychladlou mrkev z pánve a podávejte nejlépe s domácím pečivem. Ozdobte lístky oblíbených bylinek.
Pomazánka z uzené makrely: Z makrel odřízněte hlavu i ocas a sloupněte kůži. Pak je rozevřete, odstraňte páteř a žeberní kosti. Maso prsty rozdělte na vločky a lehce promněte prsty, abyste mohli odstranit všechny zbylé kůstky. Jde to snadno, protože maso uzených makrel je vláčné.
Vykostěné maso dejte do misky, přidejte kysanou smetanu, sůl a pepř, citronovou šťávu, cibuli a nasekané ředkvičky. Promíchejte důkladně, ale nepřehánějte to, je fajn, když v pomazánce zůstane znatelná struktura rybího masa.
Hotovou pomazánku ozdobte jemnými plátky cibule, ředkviček a koprem.