Karol
Spanakórizo z kopřiv
Veggie před téměř 8 roky z www.nikosuvrohlik.cz
Ingredience
- 5 hrstí kulatozrnné rýže (1 hrst na osobu)
- 200gr San Marzzano rajčat v plechovce
- 4 plné hrsti kopřiv
- 1 plná hrst medvědího česneku
- 2 šalotky, nadrobno nakrájené
- 2 lžíce balzamikového octu
- 1-2 litry zeleninového vývaru
- 2dcl olivový olej
- mořská sůl
- čerstvý pepř
Postup
V hrnci s těžkým dnem rozpálíme olivový olej na kterém lehce orestujeme cibulku, přidáme nasekaná rajčata San Marzzano se špetkou soli a vaříme dokud nevznikne hustá omáčka. Do této omáčky vložíme kulatozrnou rýži a zamícháme. Přidáme balzamikový ocet a opět zamícháme.Poté postupně přilévámé vývar podle toho kolik tekutiny máme v kastrolu. Vývar přidáváme tak dlouho, dokud rýže nezačne být trochu více Al dente (rýže je v podstatě měkká, ale stále cítíme uprostřed tvrdší jádro). V tomto okamžiku přidáme nasekané kopřivy a celý kastrol přikryjeme.
Po 1-2 minutách nám kopřivy slehnou a vše pořádně promícháme, případně přilijeme vývar. Přimícháme medvědí česnek, dosolíme, pokud se nám zdá rýže planá a přilijeme 1dcl olivového oleje.
PS: Jídlo by mělo být spíše více kopřivové než rýžové.
PS: Nebojte se přimíchat pořádnou dávku olivového oleje, dodá jídlu neuvěřitelnou chuť.
© 2015 by Nikos Kuluris