Karol
Čokoládový cheesecake s chilli
Sladká tečka před téměř 8 roky
Ingredience
- 200g kakaových sušenek (např. Derby)75g másla---170g hořké čokolády (alespoň 70% kakaa)1 zarovnaná lžička mletých chilli papriček375g krémového sýra (Philadelphia, Buko)100g cukru2 vejce120ml zakysané smetany
Postup
Troubu předehřejeme na 180°C. Dno otevírací dortové formy vyložíme pečícím papírem.Sušenky rozdrtíme ve foodprocessoru a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs pečlivě natlačíme na dno i boky připravené formy a dáme péct na 10 minut.Zatím si připravíme krém. Čokoládu rozpustíme nad vodní lázní a vmícháme do ní chilli.V robotu na nejnižší rychlost promícháme krémový sýr s cukrem. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a promícháme. Po jednom zapracujeme vejce a nakonec zakysanou smetanu.Směs vlijeme (ehm, spíš přesuneme, protože je dost hustá) na předpečený korpus, uhladíme povrch a formou důrazně klepneme o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin. Cheesecake dáme péct - a
jako už tradičně tu máme tři možnosti, jak na to. Buď pečeme přímo v pekáči naplněném vodou, což znamená, že jsme přepečlivě obalili formu do alobalu a věříme, že se dovnitř nedostane ani kapka vody. Nebo pečeme v pekáči s mřížkou na maso, do kterého nalijeme jen tolik vody, aby se hladina nedotýkala dortové formy. Případně pečeme normálně, ale na dno trouby dáme nádobu s vodou. Tak
nebo tak, pečeme 15 minut na 180°C, poté teplotu snížíme na 120°C a pečeme ještě 45 minut.Cheesecake necháme ve formě zcela vychladnout, poté přesuneme do lednice a chladíme přes noc. Teprve zcela studený dort přesuneme na servírovací tác a před podáváním ho necháme dojít do
pokojové teploty.CHEZ LUCIE