Konečně vývar
Entrecote s pařeným chřestem
Hlavní jídlo před asi 8 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 4 steaky z vysokého roštěnce, entrecote 2-2,5 cm vysoké
- svazek zeleného chřestu
- máslo
- olej ze semínek hroznového vína
- sezamový olej
- třtinový cukr
- mirin
- sójová omáčka Kikkoman
- špalík zázvoru
- česnek
- šalotka
- telecí nebo kuřecí vývar
Postup
Připravte si omáčku. Ve hmoždíři utřete zázvor s česnekem a lžící tmavého třtinového cukru na pastu. V menším rendlíku smíchejte sójovou omáčku s mirinem a vývarem, přidejte sezamový olej a pastu a nechte vše na mírném ohni redukovat asi na ½. Během redukování vestrouhejte do omáčky malou šalotku. Nechte alespoň 1 hodinu odstát.
Zelený chřest očistěte a vařte v páře asi 4 minuty.
Steaky dobře opepřete a nasolte a zakápněte hroznovým olejem. Rozpalte pánev a maso na ní opékejte z každé strany asi 4 minuty. Pak na každý přidejte lžíci másla. Hotové maso nechte chvilku na prkénku odpočívat, poté jej rozkrojte a servírujte ho na talíř, na stonky chřestu. Maso přelijte výpekem z pánve a bokem na talíř přidejte omáčku.