Konečně vývar
Dušené jehněčí Irish Stew
Hlavní jídlo před asi 8 roky z www.recepty.cz
Ingredience
- Jehněčí maso nebo skopové maso z kýty či plecka 600 g
- Brambory 600 g
- Cibule 200 g
- Mrkev 200 g
- Vývar 1,5 l
- Máslo 2 lžíce
- Olej 2 lžíce
- Guinness (pivo) nebo víno na dochucení
- Česnek na dochucení
- Tymián na dochucení
- Sůl na dochucení
- Pepř na dochucení
Postup
Maso nakrájejte na kostky podobně jako na guláš, oloupané brambory a cibuli na kolečka, mrkev na větší kusy. Na rozehřátém oleji v silnostěnném kastrolu osmažte kousky masa. Přidejte česnek a ještě asi minutu smažte.
Přidejte vývar, pivo nebo víno, podle chuti sůl a tymián. Zakryté poduste na mírném plameni nebo v troubě předehřáté na 150 °C asi hodinu.
V jiném kastrolu rozehřejte máslo a dozlatova osmažte brambory, cibuli a mrkev.
Opepřete a opečenou zeleninu pak přidejte do hrnce s masem a ještě dále duste, až bude vše krásně měkké, asi 40 minut. Před podáváním ještě dochuťte solí a pepřem, na talíři případně posypte sekanou petrželkou. Nejlepší je ale Irish Stew druhý den, až se všechny chutě rozleží.