Konečně vývar
Cikánská hovězí pečeně
Hlavní jídlo před asi 8 roky z fresh.iprima.cz
Ingredience
- zadní hovězí maso 750 g
- špek 100 g
- sádlo 50 g
- cibule 2 ks
- celé nové koření
- celý černý pepř
- rajčata 4 ks
- mletá pálivá paprika 1/2 lžičky
- hovězí vývar 1 l
- sušené houby (v sezoně čerstvé) 140 g
- česnek 2 stroužky
- různobarevné papriky 2 ks
- slovenské bílé papriky 2 ks
- kvalitní klobása 150 g
- středně velké brambory, vařené 2 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup
1
Maso vcelku prošpikujte klínky špeku, osolte a opepřete a na rozpáleném sádle zprudka opečte ze všech stran. Vyjměte a do výpeku vložte najemno nakrájenou cibuli, 4 až 6 kuliček nového koření a asi 10 kuliček pepře a restujte, až cibule zesklovatí.
2
Přidejte pokrájená rajčata (nebo 2 lžíce kvalitního rajského protlaku) a pálivou papriku. Chvíli restujte, pak do základu vraťte maso, zalijte vývarem a zakryté vložte do trouby předehřáté na 160 °C.
3
Pečte do změknutí masa (při této teplotě by to mělo trvat asi dvě hodiny) Můžete péct i na nižší teplotu a dobu pečení protáhnout, maso je ještě křehčí a šťavnatější.
4
Mezitím zalijte sušené houby vodou a asi půl hodiny povařte. Pak sceďte. (Použijete-li čerstvé houby, pokrájejte je na menší kousky a asi 10 až 15 minut restujte na lžíci sádla).
5
Do kastrolu k měkkému masu přidejte na plátky pokrájený česnek, na kostičky pokrájené papriky, na kolečka pokrájenou klobásu a houby (povařené sušené nebo podušené čerstvé). Společně asi 5 minut provařte a nakonec přidejte na kostičky pokrájené vařené brambory. Nechte jen prohřát v teplé šťávě, už nevařte. Maso nakrájené na plátky a omáčku s bramborami můžete podávat zvlášť.