Konečně vývar
Jehněčí kýta na červeném víně od Lady
Hlavní jídlo před asi 8 roky
Ingredience
- jehněčí kýta (s kostí nebo bez ní)
- 400-500 ml červeného vína
- kořenová zelenina (3 menší mrkve, 2 menší petržele, kousek celeru)
- 2 menší cibule
- svazek bylinek (tymián, rozmarýn, šalvěj)
- kousek másla
- 3 lžíce rajského protlaku
- hovězí vývar, sůl, pepř
Postup
Omyté a osušené maso jsem osolila a opepřila a protože bylo bez kosti, svázala jsem ho do lepšího tvaru. V hrnci jsem rozpálila olivový olej a maso na něm opekla. Dala jsem ho stranou a ve výpeku jsem osmahla kostičky kořenové zeleniny, až začaly zlátnout. Přidala jsem cibuli, bylinky a máslo a po chvíli rajský protlak. Ještě chvíli jsem směs míchala a pak podlila vínem. Nechala jsem ho skoro všechno vyvařit, vrátila do hrnce maso, zalila vývarem, přiklopila a nechala asi 2 hodiny dusit doměkka.Pak jsem maso vyndala z omáčky a tu jsem propasírovala, dochutila solí a pepřem a vložila do ní zpět ohřát maso. Jako přílohu jsem zvolila štouchané brambory s petrželkou.