Konečně vývar
Jehněčí nožičky v červeném víně
Hlavní jídlo před asi 8 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 jehněčí nožičky s kostmi (použít můžete
- i plecko nebo kližku)
- 2 velké cibule, pokrájené
- 1 mrkev, oškrábanou a nakrájenou
- na plátky
- 1 nakrájený řapík celeru
- 2 nasekané stroužky česneku
- 250 ml plnějšího červeného vína
- 250 ml vývaru
- 170 ml rajčatového pyré (takzvaná passata, prodává se v kartonových krabičkách, například značky Valfrutta)
- 1 lžičku přírodního krupicového cukru
- 1 bobkový list
- 1 snítku tymiánu nebo ½ lžičky sušeného
- nasekanou zelenou petrželku k posypání
- sůl a pepř na dochucení
Postup
Příprava jídla
1. Elektrickou troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Velký kastrol, který je vhodný do trouby (počítejte s tím, že nožičky do něj budete skládat vedle sebe), postavte na plotnu a rozehřejte v něm lžíci oleje. Postupně zprudka ze všech stran osmahněte kusy masa, vyjměte je a uchovejte na teple.
2. Snižte plamen, přilijte zbývající olej a osmahněte cibuli, mrkev a řapíky celeru. Opékejte asi pět minut, až zelenina změkne a začne zlátnout. Pak přidejte česnek a ještě chvíli míchejte.
3. Přilijte víno, uveďte do varu a asi tři minuty mírně vařte. Vmíchejte rajčatové pyré a vývar, znovu přiveďte k varu, osolte (pozor, každý vývar je jinak slaný!), opepřete a přidejte cukr, bobkový list, tymián a maso (obalte ho ve šťávě).
4. Kastrol přikryjte dobře těsnící pokličkou, vložte do trouby na střední mřížku a dvě hodiny pomalu duste; každou půlhodinu maso obraťte.
5. Vyjměte z trouby, podle potřeby šťávu dochuťte, posypte maso petrželkou a podávejte. Nejlepší přílohou jsou vařené brambory.