Konečně vývar
Pappa al pomodoro (Rajčatová polévka)
Polévky před asi 8 roky z www.sitalemvkuchyni.cz
Ingredience
- 0,5 kg vyloupaných zralých rajčat bez semínek
- 200g veky
- 2 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- svazek bazalky
- zeleninový vývar nebo voda dle potřeby
- olej extra virgin, sůl, pepř
Postup
Na pánvi na oleji zlehka orestujeme nakrájený česnek a cibulku, přidáme natrhanou bazalku (asi polovinu svazku), rajčata, sůl, pepř, vše promícháme a vaříme 15min. Poté přidáme tenké plátky pečiva, zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme do té doby, než polévka zhoustne. Asi po 20 minutách stáhneme, přiklopíme pokličkou a necháme 15min odležet. Servírujeme s bazalkou a olivovým olejem.
Tento prastarý recept „dozrál“ ve slunném Toskánsku. Víte, co v italštině znamená slovo „Pappa“? Husté a výživné jídlo pro batolata připravené v lahvičce. Tato rajčatová polévka se mu docela podobá. Buďte nároční při výběru rajských jablíček. Skvěle se do ní hodí typ rajčat San Marcano nebo masitá rajčata, ale i rajčata z plechovky. Ovšem pokud máte sebemenší možnost, vařte raději z čerstvých. Rozdíl se pozná po první lžíci.