Jana Knotková
Zeleninová paella podle Ottolenghiho
Vegetariánské před asi 8 roky z thetasteofplace.blogspot.cz
Ingredience
- Na cca 3 porce budete potřebovat:
- 180g kulatozrnné rýže
- 100 ml polosuchého vína
- 500ml zeleninového vývaru
- olivový olej
- 1 střední cibuli (V původním receptu se píše španělská cibule, která v našich končinách nejspíš není k sehnání, je plná šťávy a skoro vůbec nepálí.)
- 1 červenou papriku
- 1 žlutou papriku
- ½ hlízy fenyklu
- 200g zelených fazolek
- 200g cherry rajčat
- sklenici nakládaných artyčoků
- 100g kalamata oliv
- citron
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- ¼ lžičky uzené papriky
- ½ lžičky mleté kurkumy (My použily celý kořen sušené kurkumy, který jsme v jídle nechaly vařit.)
- ¼ lžičky kajenského pepře
- 1 lžička šafránových vláken
- hrst hladkolisté petrželky
Postup
Cibuli nakrájejte najemno, žlutou i červenou papriku a fenykl nakrájejte na nudličky. Fazolky spařte horkou vodou a po minutě je dejte do ledové vody ať zůstanou hezky zelené. Rajčátka nakrájejte na půlky, olivy také. Artyčoky většinou už bývají nakrájené na čtvrtky.
V pánvi si rozehřejte tři lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a pět minut ji opékejte. Vmíchejte papriku a fenykl a opékejte dalších cca 5 minut do zlatova. Přidejte vylisované stroužky česneku. Do směsi přidejte také koření: bobkový list, uzenou papriku, kurkumu a kajenský pepř. Poté přidejte rýži a asi dvě minuty ji opékejte a stále míchejte. Poté přilijte víno a přidejte šafrán. Po minutce, když se víno trošku odpaří, snižte teplotu na minimum, přilijte vývar a asi půl lžičky soli. Vařte asi 20 minut, dokud se všechna tekutina nevstřebá do rýže, pánev nepřikrývejte a rýži byste vůbec neměli míchat!
Po dvaceti minutách vypněte sporák, paellu ochutnejte a případně dosolte (ale snažte se ji moc nemíchat). Povrh posypejte fazolkami, rajčátky a artyčoky a přikryjte poklicí nebo alobalem. Asi deset minut nechte odpočívat. Rýže ještě hezky dojde a zelenina se ohřeje ale nebude rozvařená. Nakonec povrch pánve posypte olivami a nasekanou petrželkou. Podávejte s klínky citronu.