Já
Chili con carne
Oběd před více než 8 roky z www.recepty.cz
Ingredience
- Máslo
- Chilli papričky
- Česnek
- Římský kmín
- Oregáno
- Sůl
- Pepř mletý
- Mletá paprika
- Hovězí maso 500 g
- Nakládaná loupaná rajčata 2 plechovka
- Fazole 2 plechovka
- Cibule 2 ks
- Hovězí vývar 1 l
Postup
Hovězí vývar je ideální mít samozřejmě domácí, v případě nouze samozřejmě zafunguje i gelový či kostkový bujon...
Chili papričky - nedoporučuji dávat silně pálivá habaneros (nemají moc příjemnou chuť) a ani ty klasické kulaté chili papričky v nálevu - z toho samého důvodu. V Bille např. bez problémů seženete „keřík“ Bird´s eye papriček a ty mi chuťově přijdou ideální. A nezapomeňte, že chili by mělo být trochu více pálivé. Nebojte se toho tedy a dejte jich tam víc.
Maso - narozdíl od spousty jiných receptů nepoužívám mleté maso - v orig. receptech je to tak 50/50, nicméně mám za to, že chili uvařené dle níže uvedeného způsobu chutná lépe a více odpovídá historické povaze jídla.
V receptu používám pro zpěnění cibule máslo, pokud seženete např. hovězí lůj, je to lepší volba.
Římský kmín - chutná zcela jinak než běžný kmín, nesnažte se jej tedy nahradit.Kmín přidávejte rozdrcený
Konzervovaná rajčata - dělal jsem pokusy i s čerstvými, nicméně krájená rajčata z konzervy chuťově nakonec zvítězila.
POSTUP:
Připravte si litr hovězího vývaru a případně si připravte fazole (pokud nepoužíváte z konzervy).
Ve větším hrnci zpěňte na másle nakrájenou cibuli. Posléze přidejte hovězí maso (nakrájené na kostky o velikosti např. 2×2 cm). Jakmile se maso zatáhne a zhnědne, přidejte nakrájené chili papričky, na plátky nakrájené stroužky česneku a opět chvíli restujte. Na závěr restovací fáze přidejte římský kmín i oregano (množství nechám na Vaší úvaze a chuti, osobně dávám římského kmínu více), maso s kořením promíchejte a následně přidejte konzervovaná rajčata a přilijte vývar. Přidejte sůl, pepř a mletou papriku.
Poté stáhněte plamen na 1/3 a nyní budeme vařit celé chili 45-60 minut (maso by mělo změknout a velká čast tekutiny se vyvaří). Konzistence chili by měla být spíše krémová, nikoliv vodová, ale ani úplně „vyschlá“, a proto, pokud se během vaření voda z hrnce rychle vyvaří, dolévejte v případě potřeby další vývar a vařte pod pokličkou.
Jakmile je uvařeno, přidejte do chili fazole a následuje finální 20minutové vaření i s fazolemi. V této fázi rovněž chili ochutnejte, dosolte či dokořeňte a rovněž není od věci přidat v této fázi ještě jednu nakrájenou chili papričku.
Po dvaceti minutách, pokud má chili správnou konzistenci, vypněte vařič a nechte pokrm odpočinout na 15 minut.
Servírovat jej můžete s pečivem, tortillami, rýží, nachos, čerstvě nakrájená cibule dodá pokrmu trochu říz a zakysanou smetanu můžete nabídnout k chili pro ty, kteří nemají moc rádi pálivé pokrmy. Někdo má rád chili servírované s nastrouhaným sýrem - v tom případě zkuste sehnat sýr Monterey Jack a pokud neseženete (u nás asi moc ne), tak poslouží docela dobře cheddar.
Nejlépe ale chili bude chutnat až druhý den - není tedy od věci si jej uvařit, přes noc nechat v lednici uležet a druhý den jej ohřáté naservírovat. Chili rovněž dobře snáží zmrazení, takže pokud navaříte více porcí, není problém si je uložit do mrazáku na jindy.