Jana Knotková
Kořeněné arancello
Nápoje před více než 8 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 5 velkých, chemicky neošetřených pomerančů
- 1 svitek skořice
- 2–3 tobolky kardamomu
- 1 vanilkový lusk
- 1 l vodky
- 600 g krupicového cukru
- pomerančová kůra, svitky skořice, kardamom a vanilkové lusky na ozdobení
Postup
Pomocí škrabky na brambory tence oloupejte kůru z pomerančů; snažte se, aby na ní nezůstalo ani trochu bílé hořké části. Kůru, skořici, kardamon a vanilku dejte do velké uzavíratelné sklenice nebo směs rozdělte do několika menších. Zalijte vodkou a nechte na tmavém místě týden stát, několikrát denně protřepejte.
2 Po týdnu uvařte půl litru vody a rozpusťte v ní cukr. Přidejte kořeněnou směs s vodkou a nechte trochu zchladnout. Přelijte zpět do sklenice, uzavřete a nechte uležet další týden. Občas protřepte.
3 Přeceďte do ozdobných lahví, pevné části vyhoďte. Uložte na tmavém chladném místě až do Vánoc. Před darováním vložte pro efekt do každé lahve trochu čerstvé pomerančové kůry a koření. Likér vydrží až 6 měsíců.