Jana Knotková
Lentil loaf: Sekaná z čočky a hub
Luštěniny před více než 8 roky z www.zezahradydokuchyne.cz
Ingredience
- 1 hrnek zelené čočky
- čtyři hrnky pokrájených hub
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 6 lžic kukuřičné mouky
- 2 mrkve nastrouhané
- 3 lžíce lněného semínka
- 8 kuliček nového koření
- bobkový list
- čerstvý tymián
- čerstvý libeček
- troška chilli
- pepř
- sůl
Postup
Čočku propláchněte a dejte vařit s bobkovým listem a polovinou nového koření. Trvá to asi 25 minut. Mezitím si na pánvi orestujte nadrobno nasekanou cibuli, k ní po chvíli přihoďte na drobno pokrájené houby, stáhněte plamen a za občasného zamíchání nechte restovat dokud nejsou houby dobře opečené. Na závěr přidejte i nasekaný česnek a nastrouhanou mrkev. Doporučuji mrkev strouhat na jemném struhadlu. Pár minut necháme prohřát a pak odstavíme pánev z plamene. Čočku slijte a vyndejte z ní koření.
Polovinu čočky, polovinu houbové směsi rozmixujte s lněným semínkem, chilli, půlkou libečku, novým kořením, solí a pepřem. Dobře promíchejte obě dvě směsi, tymián, nasekaný libeček a kukuřičnou mouku. Ochutnejte a případně směs ještě dosolte a opepřete.
Směs nandejte do formy, kterou si vymažete olejem a vysypte zbytkem kukuřičné mouky. Pečte na 180 stupňů asi 45 minut. Po vyndání z trouby nechte chvíli odpočinout a poté až začněte krájet. Čočková sekaná je za studena ještě o něco lepší.