Lenka
Jáhlovo – batátová kaše
Zdravé přílohy před asi 11 roky z www.jimejinak.cz
Ingredience
- 1 batát asi 250g
- 1 velká cibule
- 1 velký hrnek uvařených jáhel
- sůl
- olej
- umeocet (nemusí být)
- sójová omáčka (nemusí být)
- ovesná smetana (nemusí být)
Postup
Ingredience pro 4 porce
Postup
Jáhly uvaříme v poměru 1: 2,5 hrnku vody a mírně je osolíme. Batáty oloupeme a dáme vařit do deci vody, mírně osolené. Vody nedáváme moc, stačí jen 2 cm po dně, vaříme asi 10 minut do změknutí. Na oleji pomalu orestujeme cibulku, kterou více osolíme. Uvařené batáty smícháme s jáhlami a dobře rozmixujeme. Když si dáte práci, lze kaši krásně našlehat. Přidáme osmaženou cibulku, kterou buď rozmixujeme do hladka, nebo jí naopak necháme v kaši.
Dochutíme trochou umeocta, aby kaše nebyla moc sladká a sójovou omáčkou. Kdo rád mlsá může si kaši ještě zjemnit ovesnou smetanou, ale není to nutné.
Do kaše lze přidat i jiný druh obilovin – rýže, pohanka, krupky. Výborná je ochucená trochou česneku a posypaná petrželkou.
Kaši kombinujeme nejlépe s luštěninou, nebo tempehem a tofu. Výborně chutná s karbanátky a smaženým tempehem.
Děti od 6ti měsíců do 1 roku
Postup je stejný, ale nesolíme a vynecháme smaženou cibulku. Budou to v podstatě jen jáhly s batátem. Výsledné pyré nemixujeme, ale můžeme pouze rozmačkat vidličkou či použít pasírovač. Odeberte porci pro dítě a ostatním pak zbytek běžně dochutíme.
Děti od 1 roku a výš
Můžeme lehounce osolit, u těch nejmenších dáváme sůl po zrníčkách, dvouletým už můžeme solit trošku více, ale pořád méně, než nám dospělým. Smaženou cibulku přidejte až těm dvouletým.