Jana Knotková
Mungo hrnec plný hojnosti
Luštěniny před více než 8 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 2 hrnky suchých mungo fazolek
- 1 velká banánová šalotka nebo 3 malé
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce ghee, olivového oleje nebo jiného vhodného tuku
- 1-2 lžičky římského kmínu
- 1 lžička garam masala
- 1 lžička kurkumy
- podle chuti cayennského pepře nebo čerstvá chilli paprička
- 1 bulva fenyklu
- 1 střední cuketa
- mořská sůl
- 1 plechovka kokosového mléka (cca 400 ml)
- čerstvý koriandr na servírování
Postup
1.
Ideálně den předem zalijte mungo fazolky dostatečným množstvím vody a nechte nabobtnat. (Vody přibližně trojnásobek objemu fazolek.)
2.
Ve větším hrnci, ráda používám takové ty litinové ala na dušení nebo pečení, si rozehřejte tuk. Přidejte šalotku pokrájenou na malé kostičky, a když bude pěkně měkká, přidejte všechen česnek a koření. Krátce orestujte. Mezitím si můžete pokrájet cuketu na cca 1cm velké kousky a fenykl na 0,5 cm široké nudličky. Jakmile se koření hezky rozvoní, přidejte do hrnce pokrájený fenykl, cuketu i nabobtnané mungo fazolky. Směs zalijte vodou nebo vývarem tak, aby se zelenina krásně ponořila a vyčnívala jen zlehka. Přidejte ještě kokosové mléko a lehce osolte.
3.
Přiveďte směs k jemnému varu, přiklopte pokličkou, stáhněte výkon na minimum a pomalu duste, dokud nebudou fazolky příjemně měkké, což by mělo trvat přibližně 30 minut. Na závěr ještě ochutnejte a podle potřeby dosolte.
4.
Servírujte posypané čerstvým koriandrem s rýží, quinoou, bulgurem či kuskusem.
Informace k receptu
Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.
Opravdu se dá bez nadsázky říct, že jde o hrnec plný hojnosti, ať už jde o mungo fazolky, fenykl, koření garam masala nebo kurkumu.
Co se týká kurkumy, jde o koření, které se používá převážně v asijské a indické kuchyni. Používá se už po staletí, nejen pro svou specifickou chuť, ale i díky přínosným účinkům na trávicí soustavu, neboť posiluje funkci jater a žlučníku. Je výborná proti nadýmání a pomáhá při trávení tučných jídel. Navíc je to velmi účinný antioxidant.
Další úžasnou ingrediencí z tohoto receptu zejména pro účinky na trávicí soustavu je fenykl, který se výborně hodí i při překyselení žaludku, navíc působí na střeva dezinfekčně. Semínka fenyklu obsahují silice, velké množství stopových prvků a vitamínů.
A v neposlední řadě samozřejmě mungo fazolky, které kromě vysokého podílu vlákniny a proteinů, obsahují i např. železo, vápník, kyselinu listovou a třeba draslík. Navíc luštěniny bohužel na čas téměř vymizely z našeho jídelníčku, což je kvůli jejich nutriční hodnotě škoda. Tak zkuste například právě mungo fazolky.