Jana Knotková
Špenátové rissoto s treskou na másle
Ryby před více než 8 roky z thetasteofplace.blogspot.cz
Ingredience
- Na tresku na másle budete potřebovat:
- 2 filety tresky
- 100 g másla
- cherry rajčátka
- čerstvou bazalku
- čerstvou hladkolistou petrželku
- sůl
- pepř
- a na špenátové risotto:
- 200 g rýže na rizoto (arborio nebo carnaroli)
- 200 g spařeného listového špenátu
- 100 ml suchého bílého vína
- 400 ml zeleninového vývaru
- 100 g másla
- 1 malou cibulku
- 1–2 stroužky česneku
- 100 g parmezánu
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
Troubu předehřejte asi na 150 stupňů, rybu si opláchněte, osušte a dejte do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Z obou stran ji osolte a opepřete a poklaďte na kousky nakrájeným máslem. Do pekáčku přidejte i omytá cherry rajčátka. Nakonec vše zasypte natrhanými lístky bazalky a petrželky. Přikryjte alobalem a dejte do trouby péct asi na 20 minut. Poté vyzkoušejte vidličkou jestli je maso měkké a hotové.
Mezitím si připravíme rissoto.
Cibulku nakrájíme najemno, v pánvi si rozehřejeme trochu másla s kapkou olivového oleje. Cibulku necháme zpěnit a zezlátnout a pak přimícháme rýži. Chvilku mícháme a opékáme a zalijeme bílým vínem. Když se víno vypaří, postupně po naběračkách přiléváme vývar. Další naběračku vždy přilijeme, až když se ta předchozí vyvaří. Rissoto by mělo být krásně krémové. Chvilku před koncem vaření přidáme spařený listový špenát, vylisovaný stroužek česneku a osolíme i opepříme. Přimícháme trochu másla a 50 g parmezánu. Pokud by se nám rissoto zdálo moc husté, ještě ho trochu naředíme vývarem.
A můžeme podávat! Na talíř dáme pořádnou porci rissota a na něj naservírujeme tresku i s pár rajčátky. A pokud toho másla ještě nemáte dost, klidně si ji zakápněte trochou másla s bylinkami, které vám zbylo v pekáčku.
Já vím že se to zdá super tučné, ale můžete se uklidňovat myšlenkou že když je to zelené, tak je to i zdravé! :D A jednou za čas nám takováhle dobrota určitě neuškodí.. :))