Jana Bodková
Houbové rizoto s marinovanou řepou
rizoto před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 200 g hub (pokud jste si nezamrazili lesní, dejte hnědé krémové žampiony nebo houby portobello), pokrájených
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku, drcený
- 300 g rýže na rizoto jako např. arborio
- 80 ml bílého vína
- 750 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
- sůl a čerstvě mletý pepř
- rukola a hobliny parmazánu k podávání
- 1–2 střední červené řepy
- 1 lžíce červeného vinného octa + další na dokončení
- 3 lžíce panenského olivového oleje + další na pokapání
- 1 lžička třtinového cukru
- 1/2 lžičky tymiánových lístků
Postup
Příprava jídla
1 Řepu vařte v osolené vodě se lžící octa asi 50 minut doměkka. Oloupejte ji, nakrájejte na tenké plátky a dejte marinovat do zálivky z olivového oleje, 1 lžíce červeného vinného octa, cukru, tymiánu; řádně osolte a opepřete. Nechte v chladničce aspoň 1 hodinu, ale klidně i přes noc.
2 Na středním plameni na 1 lžíci másla opékejte pokrájené houby asi 3–4 minuty. Vyjměte, do hrnce dejte zbytek másla, cibuli, česnek a opékejte asi 3 minuty. Vsypte rýži a míchejte ještě minutu. Zalijte vínem a počkejte, až se odpaří. Na vedlejším hořáku nechte zvolna bublat vývar. Po jedné sběračce ho přilévejte, stále míchejte, a když se vývar vstřebá, přilijte další. Po 15–20 minutách by měla být rýže hotová, ale na skus pevná. Vmíchejte tymián a opečené houby. Řádně osolte a opepřete.
3 Rizoto prokládejte okapanými kolečky marinované řepy. Pokapejte marinádou z řepy a olivovým olejem. Ozdobte je rukolou a hoblinami parmazánu.