Marti
Japonské knedlíčky gyoza z vepřovým
Chuťovečky před více než 8 roky z www.svasniprojidlo.cz
Ingredience
- na těsto:
- 250g hladké mouky
- špetku soli
- cca 150ml vroucí vody
- na náplň:
- 200g vepřové plece, najemno umleté
- 1 jarní cibulku, nasekanou velmi najemno
- půl lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- maličkou mrkev nastrouhanou
- půl červené cibule nasekané
- utřený stroužek česneku
- sůl a pepř
- na dohotovení:
- olej
- na omáčku:
- 6 lžic sojové omáčky
- 2-3 lžíce rýžového octa
- lžíce sezamového oleje
- trochu chilli omáčky (já dávám srirachu)
Postup
Na těsto jsem si promíchala mouku se solí a v míse jsem jí zalila vroucí vodou. Vařečkou jsem umíchala kompaktní těsto, které jsem prohnětla ještě ručně, aby bylo hladké. Připravené těsto jsem rozdělila na 4 části a postupně jsem je vyválela na co nejtenčí plát. Z těsta jsem pak vykrojila kolečka o průměru asi 10 centimetrů.
Na náplň jsem jen důkladně promíchala všechny ingredience a doprostřed každého kolečka z těsta jsem položila asi tak vrchovatou lžičku naplně. Těsto jsem přeložila tak, aby vznikl půlkruh, a okraje zahnula, že na nich vznikly takové varhánky.
Nyní už můžeme vařit. Do pánve jsem nalila trochu oleje a do jemně rozpáleného jsem položila knedlíčky spodní stranou bez okrajů (nedávejte knedlíčky moc blízko sebe, mohly by se slepit a pak roztrhat). Chvíli jsem je všechny takto opékala, až zespoda zezlátly. Pak jsem knedlíčky zalila asi tak 1,5dcl vody, přikryla pokličkou a nechala napařovat zhruba 5 minut, dokud nebyly hotové.
Mezitím jsem si připravila omáčku. Na ní jsem jen promíchala ingredience, nalila ji do mističky a položila na talíř. Okolo ní jsem pokladla hotové knedlíčky a ještě teplé jsem je podávala s hůlkami. Knedlíčky se samozřejmě namáčejí do omáčky.