Jana Knotková
Kokosové müsli tyčinky
Cukroví, sušenky, bonbóny před více než 8 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 200 g strouhaného kokosu
- 190 g třtinového cukru
- 180 g vody
- (vodu s cukrem můžete nahradit 380 g medu)
- 1 lžička vanilky
- špetka soli
- 125 pufované quinoi
- 125g jemných ovesných vloček
- 100 g slunečnicových semínek
- 200 g čokolády (použila jsem 100 g Callebaut 33,6%
- a 100 g INAYA 65% Cacao Barry Callebaut
- 20 g kakaového másla
Postup
1.
Předehřejte si troubu na 160°C a připravte si dva plechy vyložené pečícím papírem. Do menšího hrnce dejte všechny ingredience na sirup. Hrnec zahřejte a míchejte, dokud se všechen cukr nerozpustí. Pokud použijete med, není třeba zahřívat vůbec. Hotový sirup dejte do blenderu typu Vitamix, spolu se strouhaným kokosem a dobře rozmixujte na kašovitou konzistenci. možná se Vám bude hodit pěchovadlo, na pomoc při mixování. V podstatě vytvoříte takové kokosové máslo, ale není nutné, aby bylo úplně hladké.
2.
Vzniklé kokosové máslo dejte do mísy se všemi ingrediencemi na müsli tyčinky a dobře promíchejte. Teď máte dvě možnosti, jak postupovat.
První varianta je, všechnu hmotu nasypat na plech vyložený pečícím papírem, zarovnat ji a co nejvíce utemovat tak, aby tvořila pevnou jednolitou a stejně silnou vrstvu. Perfektně se na to hodí kuchařská karta. Pak tento plech dejte do lednice alespoň na dvě hodiny a po vychlazení z tohoto plátu, pomocí ostrého nože, vykrájej mysli tyčinky, vaší oblíbené velikosti.)
Druhá možnost je, že nebudete muset čekat na chlazení hmoty a budete tvarovat tyčinky, pomocí jakého si tvořítka. Já na toto používám chef rings. Což jsou takové ty kroužky, které můžete koupit dokonce i přímo s pěchovadlem, nebo například s polohovatelnou velikosti. Tedy přiměřené množství směsi dáte do formičky ležící na plechu s pečícím papírem a utemujete pomoc lžíce nebo, k tomu přímo určeným pěchovadlem. Pak sejmete formičku a budoucí müsli tyčinka drží pohromadě. Je možné také použít vykrajovací formičky na cukroví, ale je dobré volit nějaké jednoduché tvary, abyste si práci až příliš moc nezkomplikovali.)
3.
Takto připravené tvary dejte péct do trouby na 25 minut, nebo do lehce zlatých okrajů. Po krátkém vychladnutí, hotové tyčinky či kolečka přemístěte na mřížku, aby měly možnost vychladnout i pěkně zespoda a nezapařily se.
4.
Čokoládová poleva je už jen poslední a nepovinný tečka, která se ovšem perfektně hodí k chuti kokosu.)
Ve vodní lázni si zahřejte čokoládu, stačí pracovat s nízkou teplotou, není nutné, aby voda pod miskou s čokoládou přímo vřela. Jakmile je čokoláda všechna rozpuštěná, nechejte ji zchladnout na cca 45°C a až pak přidejte kakaové máslo. Čokoládu promíchejte, dokud se i máslo pěkně nerozpustí. (Díky tomuto postupu, bude výsledná poleva pěkně lesklá a pevná. ) Jakmile bude poleva hotová, dejte čokoládu do cukrářského sáčku a všechny tyčinky či kolečka jí pěkně polijte. Nebo také můžete tyčinky namáčet, či na polévání použít třeba jen lžíci.
5.
Hotové tyčinky je lepší skladovat ve vzduchotěsné dóze, aby si zachovaly křupavost a křehkost.)
Informace k receptu
Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.
Pokud si chcete dát müsli tyčinky, tak je opravdu nejideálnější domácí výroba. Pufované obiloviny (quinoa, amarant…) jsou výborné, protože pufování je proces, kdy se zpracovávají celá jinak neopracovaná zrna a tento proces nejen, že zachovává všechny výživové hodnoty, ale i specifickou chuť obilovin.
Navíc quinoa je sama o sobě zajímavá potravina. Jde vlastně o tzv. pseudoobilovinu známou už z dob Aztéků a Inků. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálních látek (více než běžné obiloviny), např. kyselinu listovou. Navíc obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny a značné množství vlákniny, která podporuje správnou funkci zažívací soustavy.