Já
Karamelový větrník z plechu
Sladké před více než 8 roky z www.nejrecept.cz
Ingredience
- 750 ml vody
- 230 g másla
- 230 g hladké mouky
- špetku soli
- 8 ks vajec
- 750 ml mléka
- 2 bal. karamelové pudinky
- cukr moučka dle chuti
- 1 ks celé máslo (250g)
- 2 x 250 ml smetany na šlehání
- 2 bal. ztužovače
- cukr dle chuti
- 250 g cukru krupice
- 250 ml smetany na šlehání
Postup
Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak najednou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (mě to trvalo zhruba 10 minut).Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka, každé řádně vymícháme a až pak dáme další.
Na dva plechy dáme pečící papír a naneseme těsto rozdělené na poloviny. Dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Prvních 15 minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly. Pečeme asi 30-40 minut. Je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.
Uvaříme 2 karamelové pudinky v 750 ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme uvařený zchladlý pudink. Dosladíme dle chuti.
Vyšleháme dotuha šlehačku se ztužovači a cukrem. (těsto nakrájet)
Na první plát naneseme karamelovou náplň a na ni rozetřeme ušlehanou šlehačku. Přiklopíme druhý plát a povrch polijeme karamelovou polevou.
Poleva:Cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu. Buďte opatrní, vzkypí to! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí (když to bude hodně husté, přilijte ještě trochu horké smetany). Ihned nalijte na větrník a dejte chladit do lednice.
Děkujeme za povolení ke sdílení receptu od skvělé kuchařky - Naďa Indruchová
Zdroj: Vaření s Tomem