Zuzana Fabriciova
Brokolicová polévka s kozím sýrem a krutony
Polévky před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 plátky včerejšího bílého chleba bez kůrky, nakrájené na kostičky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 900 g brokolice
- 50 g másla
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 1 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
- 600 ml plnotučného mléka
- 100 g kozího sýra s bílou plísní, pokrájeného včetně kůrky
Postup
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 190 °C. Kostičky chleba dejte do mísy, osolte, pokapejte olejem a promíchejte. Rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10–12 minut dozlatova.
2 Mezitím rozdělte brokolici na růžičky; košťály pokrájejte (nechte je odděleně). V hrnci rozpusťte máslo a opečte na něm cibuli, muškátový oříšek a brokolicové košťály; stačí asi 5 minut. Přidejte růžičky brokolice, vývar a mléko. Přiklopené zvolna vařte asi 8 minut, až brokolice změkne.
3 Dejte stranou čtyři růžičky brokolice a zbytek rozmixujte. Vraťte na oheň a opepřete, případně dosolte. Podávejte ozdobené odloženou brokolicí, posypané krutony a kozím sýrem.