Jana Bodková
Rizoto s medvědím česnekem
rizoto před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g másla
- 300 g kulatozrnné rýže na rizoto
- 200 ml kvalitního bílého vína
- 50 g parmazánu (polovina nastrouhaná najemno, polovina na hoblinky)
- 2 plné hrsti nasekaného medvědího česneku
- sůl a čerstvě mletý pepř
- hrst opražených piniových semínek
Postup
Příprava jídla
1 Zeleninový vývar přiveďte k varu a udržujte teplý. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky. Rozpalte v hrnci se silným dnem lžíci olivového oleje a polovinu másla a na mírném plameni 5 minut opékejte cibuli. Přisypte suchou rýži a půl minuty za stálého míchání restujte.
2 Přilijte víno, míchejte a na mírném plameni nechte všechnu tekutinu odpařit. Vlijte naběračku vývaru (60 ml) a znovu promíchejte a nechte odpařit. Takto po naběračkách pokračujte až do chvíle, kdy bude rýže uvařená na skus.
3 Vypněte plamen a vmíchejte strouhaný parmazán, medvědí česnek, zbývající máslo a olej. Osolte a opepřete. Přikryjte poklicí a nechte chvíli odpočívat.
4 Podávejte na talíři ozdobené hoblinkami parmazánu s praženými piniovými semínky.