Jana Bodková
Sandra al rosmarino (candát na rozmarýnu)
Ryby před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 4 filety z candáta à 150 g
- 50 ml panenského olivového oleje
- 1 snítka rozmarýnu
- 100 ml suchého bílého vína
- 100 ml rybího nebo jemného domácího zeleninového vývaru
- 2 lžičky hladké mouky + další na obalení
- 30 g másla
- 800 g bulvového celeru, oloupaného a nakrájeného na kostky
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 500 ml mléka
- 2 lžíce panenského olivového oleje + další na ozdobení
- kůra z poloviny biopomeranče
Postup
Příprava jídla
1 Celer dejte do hrnce, zalijte mlékem a na velmi slabém plameni vařte asi 30–40 minut, až se tekutina téměř vstřebá a celer se bude rozpadat. (Vařte opravdu mírně, aby mléko neztmavlo.) Osolte, opepřete, přidejte pomerančovou kůru a rozmixujte. Nakonec do směsi zašlehejte olivový olej a uchovejte horké.
2 Máslo promíchejte se 2 lžičkami hladké mouky dohladka.
3 Rybí filety osolte a opepřete, zlehka obalte v mouce a přebytečnou oklepněte.
4 V pánvi rozehřejte olej se snítkou rozmarýnu a porce candáta na něm po obou stranách rychle zprudka opečte. Jen je obraťte, aby se maso horkem zatáhlo.
5 Slijte olej a rybu zastříkněte vínem a vývarem. Po 5 minutách vaření vyjměte rybu a přendejte ji na nahřáté talíře. Do šťávy dejte moučné máslo a za stálého míchání zahřívejte ještě minutu. Pokud je omáčka příliš hustá, rozřeďte ji vývarem. Podle chuti osolte a přelijte porce candáta. Doplňte celerovým pyré, které ozdobíte pár kapkami olivového oleje. Ihned podávejte.