Jana Knotková
Beluga čočka s pečenými rajčaty a avokádovou cuketou
Luštěniny před téměř 9 roky z www.veganotic.cz
Ingredience
- 1 hrnek černé beluga čočky
- cca 8 menších řajčat (nebo 20 cherry rajčátek)
- 3 střední cuketky
- 1 avokádo
- šťáva z půlky citrónu
- lžíce javorového, agáve nebo rýžového sirupu
- 2 lžíce olivového oleje
- hrst dýňových nebo slunečnicových semínek
- čerstvá rukola
- čerstvé bylinky na ozdobu (třeba kopr)
Postup
Troubu předehřejte na 150°C a plech vyložte pečícím papírem. Rajčata omyjte a nakrájejte na menší kousky (já překrojím rajče podélně napůl, poté každou půlku "růžicově" na 8 kousků), pokud máte cherry rajčátka, překrojte je napůl. Přemístěte na plech, zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte v troubě (na horkovzduch) přibližně hodinu a půl.
Čočku propláchněte (můžete jí dopředu na pár hodin namočit, ale není to nutné), přendejte do hrnce, zalijte dvěma hrnky vody a vařte asi 20 minut. Čočka by měla být po této době hotová, ale stále al dente. Mezi tím omyjte cukety a škrabkou je nakrájejte na tenké proužky - nudle (pokud máte silnější cuketu, můžete ji podélně nakrojit nožem a jedním škrábnutím tak získat dva cuketové proužky). Cuketu přendejte do větší misky. Avokádo vložte do mixéru, přidejte citrónovou šťávu, javorový sirup, olivový olej a a asi čtvrt hrnku vody a rozmixujte dohladka. Dle chuti opepřete a osolte a dle konzistence (měla by být spíš tekutější) přidejte více vody. Rozmixované avokádo přidejte k cuketám a rukama promíchejte tak, aby byla v rámci možností každá nudle obalená.
Dýňová nebo slunečnicová semínka krátce opražte na pánvi.