Jana Knotková
Dýňové gnocchi
Těstoviny, noky... před téměř 9 roky z www.menudomu.cz
Ingredience
- 500 g neoloupané, vydlabané máslové dýně
- 500 g neoloupaných velkých brambor
- cca 200 g hladké mouky do těsta
- 1 vejce
- cca dalších 50 - 70 g na práci s těstem
- vrchovatá lžička soli
- pepř
- lístky čerstvého tymiánu z pár větviček
- pár kapek oleje do vody plus vodu osolit
- Plus na pánevní doladění podle vašich představ
- slanina
- pórek
- vejce
- sůl a pepř
- máslo nebo sádlo
- lístky čerstvé šalvěje nebo např. petrželka, pažitka apod.
Postup
Rozpečte si troubu na 180 - 190 °C. Dýni podélně rozpulte a vydlabejte semínka s dužinou. Pokud je to větší kousek, bude vám stačit jen polovina, u menších spotřebujete spíš celou. Na pekáč pokrytý pečícím papírem položte dýni řezem nahoru a vedle ní rozložte neoloupané syrové brambory. Dejte péci po dobu asi 50 minut. Všechno musí být krásně měkké. Poté nechte vychladnout, dužinu dýně bez problému vydlábnete ze slupky pomocí lžíce. Brambory půjdou oloupat také jen pomocí prstů, protože slupka se sama oddělí. Dýňovou hmotu stačí jen rozmatlat vidličkou na kašičku, brambory nastrouhejte na jemno.