Jana Knotková
Asijské čočkové placičky
Luštěniny před téměř 9 roky z www.kitchenstory.cz
Ingredience
- 1 hrnek červené čočky
- červená cibule
- 1 čerstvá chilli paprička
- hrst čerstvého koriandru
- hrst thajské bazalky
- hrst zelené perily
- lžička sušeného zázvoru
- limetka
- sůl
- 1/4 hrnku rýžové mouky
- K podávání:
- bílý a černý sezam
- bílý jogurt
- limetka
Postup
Červenou čočku si uvař podle návodu. Každý to má lehce jinak, tak budeme raději předpokládat, že máme každý jinou červenou čočku :) Připrav si hlubší mísu, ve které budeme všechno společně promíchávat. Jakmile máš čočku uvařenou, slij všechnu přebytečnou vodu a nech vychladnout. Jinak by se ti s tím dost špatně pracovalo.
Všechny bylinky, červenou cibuli a chilli papričky si nasekej na drobno. Pokud nemáte moc rádi pálivé, vyjměte z chilli papričky všechna semínka a ponechte pouze tělo papričky. Hned jak bude čočka vychladlá, můžeš ji dát do mísy, společně s nasekanými bylinkami. Přidej sušený zázvor, nastrouhanou kůru z jedné limetky i se šťávou, které dodají placičkám na svěžesti. Podle potřeby osol a nakonec zasyp rýžovou moukou, která celou směs krásně spojí.
Pokud nám věříš, můžeš začít rovnou tvořit placičky. Ale jak se říká, dvakrát měř a jednou řež! Lepší si udělat testovací vzorek. Stačí malý kousíček, který si na kapce oleje osmažíš a pak ochutnáš. Každý máme chuť postavenou trošku jinak, takže konečné dochucení nechám na každém z vás. Trošku soli navíc, chilli a nebo třeba limetky? Jak je libo!
Pokud jste spokojení s dochucením, stačí vytvořit placičky, které následně osmažíš na pánvi. Ty pak odlož na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného oleje z nich. Vem si bílý nebo černý sezam a placičky lehce posyp. Nejenže sezam skvěle vypadá, ale i chutná!
Protože my jsme si je udělali poměrně dost pálivé, zvolili jsme k omáčce klasický bílý jogut se šťávou z limetek. Jakou omáčku by jste k tomu zvolili vy? Určitě si to poznamenáme, protože nápadů není nikdy dost!