Jana Knotková
Brunch – zdravý falafel s lilkovým dipem
Luštěniny před téměř 9 roky z scribbler.cz
Ingredience
- 500 g cizrny (konzervované nebo namočené přes noc)
- 2 vrchovaté lžíce mletého lněného semínka
- 2 lžíce vody
- 6 stroužků česneku
- 1 střední cibule
- svazek čerstvé petrželky
- hrst čerstvé bazalky
- 1 citron (na šťávu i kůru)
- 1 lžička chilli vloček nebo ½ lžičky mletého chilli
- mletý černý pepř
- 3 lžičky mořské soli
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
Smícháme lněné semínko, citronovou šťávu a vodu a dáme stranou.
V robotu rozmixujeme cizrnu, česnek, cibuli a bylinky a přidáme ke směsi.
Ochutíme pepřem a solí, přidáme kůru z citronu a důkladně smícháme.
Vytvoříme si malé placičky o průměru cca 5 cm a osmažíme na oleji do křupava.
Podáváme ihned s libovolnou přílohou (např. kuskus nebo bulgur) a lilkovým dipem.