Jana Knotková
Obědové inspirace vol. 1 - Čočka na kurkumě a kokosovém oleji
Luštěniny před téměř 9 roky z veg-ethique.blogspot.cz
Ingredience
- naklíčená/uvařená drobnozrnná zelená čočka (může být i obyčejná) - cca 200 gramů v suchém stavu
- 2 střední mrkve
- 1/2 menšího celeru
- 1 cibule
- 1 polévková lžíce kokosového oleje
- 2 čajové lžičky kurkumy
- 1/4 čajové lžičky zázvoru (nemusí být)
- 1/2 čajové lžičky soli
- 2 polévkové lžíce tahini
- 1 polévková lžíce umeocta
- 2 polévkové lžíce Shoyu sójové omáčky
- 5 polévkových lžic vody
- + zvolená příloha (my měli kulatozrnnou rýži - cca 280 gramů v suchém stavu)
Postup
Mrkev a celer oloupejte a nastrouhejte na hrubo.
Na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a orestujte na jemno nakrájenou cibulku. Po několika minutách přidejte sůl, kurkumu, zázvor, nastrouhanou mrkev s celerem a naklíčenou/uvařenou čočku. Za občasného míchání restujte. Pokud se bude zelenina chytat k pánvi, podlejte trochou vody. Restujte celkem asi 10 minut. Odstavte.
V menší misce smíchejte tahini, umeocet a sójovou omáčku. Ze začátku to může vypadat, že se směs zdrcla, ale vytrvejte. Po chvlíli postupně přidávejte vodu a míchejte, dokud nedostanete hladkou, spíše vodovější zálivku.
Zálivku nalijte na orestovanou směs a pořádně promíchejte.