Jana Knotková
JARNÍ FAZOLOVÁ SEKANÁ S KOPŘIVAMI
Luštěniny před téměř 9 roky z www.goodmoodspoon.com
Ingredience
- 500g (v suchém stavu) fazolí černé oko (nebo jiných oblíbených fazolí)
- hrst mladých kopřiv
- 250g hnědých žampionů
- půl hrnku nahrubo mletých vlašských ořechů
- 1 cibule
- 1 pórek (pouze bílá část)
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce mletého lněného semínka
- 2 lžíce hrašky
- uzená červená paprika (koření, k sehnání např. v M&S)
- majoránka
- špetka mletého chilli
- olivový olej
- pepř, sůl
Postup
Předem namočené fazole uvařte, slijte (ne do dřezu, vývar budeme potřebovat!) a nechte chvíli zchladnout. Poté je s trochou vývaru rozšťouchejte na kaši (ve které budou stále i celé fazole).
Na oleji opékejte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte žampiony na plátky a nechte pár minut podusit. Na poslední dvě minuty přidejte do pánve i posekané kopřivy. Nechte zavadnout a celou směs přidejte k fazolím.
Dochuťte česnekem, solí, pepřem i kořením (nešetřit!), přidejte mleté lněné semínko i hrašku, kterou předem rozmícháte s trochou vývaru z fazolí (na hustou kašičku). Nakonec vmíchejte nadrobno nasekaný (syrový) pórek i mleté ořechy. Ochutnejte, popřípadě dosolte, nebo přidejte více bylinek. Směs až trochu děsivě připomíná masovou sekanou ;) Pokud bude třeba, můžete zahustit i strouhankou nebo ovesnými vločkami, ale já to nedělám a sekaná má vždy akurátní konzistenci (a navíc je gluten free ;).
Pečte na 180°C jednu hodinu. Před podáváním a krájením nechte trochu vychladnout. Skvělá je teplá i studená (čtěte v úvodu výše) a můžete ji i zmrazit.