Jana Knotková
Luxusní Chilli s Ořechy a Čokoládou
Luštěniny před téměř 9 roky z veganotic.blogspot.cz
Ingredience
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 velká nadrobno nakrájená cibule
- 2 rozdrcené stroužky česneku
- 2 lžičky semínek římského kmínu nebo 1 lžička mletého
- 1 čerstvá nadrobno nakrájena chilli paprička
- 1 lžička mleté papriky
- 2 lžičky sušeného oregana
- 2 velké papriky (žlutá a červená)
- 1 mrkev, nakrájena na julienne
- 1 petržel, nakrájená na julienne
- 2 větší řapíky celeru (i s listím) nakrájené na drobno
- 150 g najemno nasekaných vlašských ořechů
- cca 800 g (nebo 3 konzervy) fazolí - např. černé, černé oko, adzuki, borlotti apod.
- 1 (190 g) balení tempehu (natural či uzený)
- 2 (2x 400g) konzervy drcených rajčat
- hrnek vody
- 2 lžičky sypkého zeleninového bujonu (např. Alnatura)
- 150 ml suchého červeného vína (např. Merlot)
- 50 - 100 gr hořké vysokoprocentní (80%) čokolády
Postup
Připravte si všechnu zeleninu, fazole slijte a dobře properte, nechte okapat. Tempeh rozdrobte prsty, pokud používáte natural, opečte ho s trochou dobré sojové omáčky (tamari) na pánvi (můžete ho i předem marinovat). Ve velkém hrnci rozehřejte kokosový olej, přidejte cibuli, česnek, římský kmín, chilli papričku, papriku a oregáno a za občasného míchání smažte pár minut. Přidejte nakrájené papriky, mrkev, petržel a celer a dalších cca 5 minut smažte. Poté přimíchejte nasekané ořechy, fazole, tempeh, rajčata, cca 300 ml vody a bujón, přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny. Poté vmíchejte víno, čokoládu nalámanou na kostičky (začněte s 50 gr, poté dle chuti přídávejte, já dala skoro celou tabulku), ev. i 125 ml kávy (nekecám), zamíchejte a nechte ještě 5 minut provařit. Ochutnejte a dochuťte čokoládou, pepřem a solí.