Kristýna Žďárská
Celozrnné rizoto se zázvorem
Rizota před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- panenský olivový nebo sezamový bioolej
- 1 uzené tofu, nakrájené na kostky
- 500 g sezonní biozeleniny, např. cibule, naťová cibule, mrkev, pórek (bílé a zelené části zvlášť), nakrájené na nudličky
- 500 g uvařené biorýže natural
- 50 g oříšků kešu, opražených na suché pánvi
- 1 lžíce zázvorové šťávy (ze zázvoru o velikosti palce) nebo i více podle chuti
- 5 lžic sójové omáčky (přírodní – shoyu nebo tamari)
- 3 lžíce rýžového nebo pšeničného biosirupu (lze použít i med)
Postup
Příprava jídla
Smíchejte ingredience na zálivku. Ve woku rozpalte olej, vložte tofu a 2 minuty opékejte. Přidejte zeleninu včetně bílých částí pórku a za stálého míchání opékejte ještě 3–5 minut tak, aby zelenina zůstala křupavá. Přimíchejte rýži, najemno nakrájené zelené části pórku i zálivku a nechte společně prohřát pod pokličkou. Nakonec přidejte zázvorovou šťávu (oloupaný zázvor nastrouhejte a přes sítko vytlačte šťávu) a kešu. Podle chuti dotáhněte surovinami na zálivku a zázvorovou šťávou.
NĚCO NAVÍC: Sílu zázvoru můžete příště umocnit tím, že kousek oddenku nakrájíte nadrobno a přidáte ho už při opékání zeleniny. Jindy můžete zázvor vypustit a místo něj vyzkoušet rýžový ocet – získáte jemnou kombinaci tří chutí: slané, sladké a kyselé. A dobrota je uzený tempeh místo tofu!