Jaruna
Hovězí po burgundsku
Hovězí před asi 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 100 g slaniny, nakrájené na kostičky (doporučuji zkusit hotové slaninové kostky z Delvity)
- 2 stroužky česneku, nakrájené na jemné plátky
- 1 mrkev, nakrájenou na kostičky + stejně velký kousek celeru, také na kostičky
- 1 velkou cibuli, nakrájenou nadrobno
- 3 lžíce stolního oleje
- 3 lžíce mouky
- 1,5 kg hovězího zadního, nakrájeného na kostky
- sůl a pepř
- 1 bobkový list a snítku tymiánu (svázané nití)
- 750 ml červeného vína
- 3 lžíce olivového oleje
- 16 malých cibulek stejné velikosti, nejlépe šalotek
- 250 g drobných žampionů
- petržel na ozdobu
Postup
Příprava jídla
1. Ve velkém (nejlépe litinovém) kastrolu osmažte nasucho slaninu s mrkví, celerem a nakrájenou velkou cibulí. Pokud je slanina libovější, přidejte kousek másla a opékejte, dokud není zelenina měkká. Ke konci přidejte i česnek.
2. Mezitím si připravte maso: mouku promíchejte s pepřem a obalte v ní kousky masa. Jakmile je zelenina měkká, vyjměte ji (nejlíp to jde děrovanou naběračkou). V hrnci rozpalte stolní olej a maso na něm opečte ze všech stran.
3. Maso zalijte vínem, do hrnce vraťte zeleninovou směs se slaninou, přidejte bylinky a sůl. Vařte poloodkryté na velmi mírném plameni alespoň dvě hodiny.
4. Zatímco se hovězí vaří, oloupejte cibulky a žampiony omyjte, osušte, ale neloupejte. Vložte na plech, zastříkněte olivovým olejem, promíchejte lžící tak, aby všechno bylo zhruba stejně pokryto olejem, a 30–40 minut pečte v troubě nastavené na 180 °C (u horkovzdušné na 160 °C). Na posledních asi dvacet minut vaření přidejte k hovězímu opečené houby s cibulí.
5. Pokud se vám zdá omáčka řídká, můžete ji zlehka zaprášit moukou, která zbyla po obalování masa. Podávejte s bílým chlebem, ozdobené petrželkou.