Jana Knotková
Loupací chléb s medvědím česnekem a sýrem
Pečivo před asi 9 roky z www.svasniprojidlo.cz
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
- hrnek vlažné vody
- 3 lžičky cukru
- půl lžičky soli
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- sáček sušeného droždí
- svazek medvědího česneku
- 100g tvrdého kozího sýra
- máslo na vymazání formy
Postup
V míse jsem promíchala prosáté obě mouky spolu s droždím, cukrem, solí, máslem a vlažnou vodou v hladké a jen mírně lepivé těsto, které jsem nechala vykynout, dokud těsto nezvojnásobilo svůj objem. To v závislosti na teplotě trvá 1,5 až 2 hodiny.
Po vykynutí jsem těsto vyválela na pomoučené ploše do tvaru obdélníku, z nějž kratší strana měla dvojnásobnou šířku než je forma na chlebíček.
Navrch těsta jsem rozložila nadrobno nasekaný medvědí česnek a rozdrobený nebo nastrouhaný kozí sýr.
Těsto jsem podélně rozdělila na dva dlouhé obdélníky a pak příčně na stejně velké čtverce. Formu jsem vymazala máslem a čtverce těsta naskládala nastojato vedle sebe, až byla forma zaplněná. To pak umožní z hotového chleba odlupovat jednotlivé vrstvy.
Chleba jsem pekla v troubě předehřáté na 180°C zhruba 40-45 minut dozlatova.