Jana Knotková
ČOKOLÁDOVÝ DORT
Moučníky před asi 9 roky z kucharkazesvatojanu.blogspot.cz
Ingredience
- ...
Postup
Vynikající pochoutka!
V míse smícháme 70 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, půl lžičky kypřicího prášku, 30 g tmavého třtinového cukru, 1 velkou lžíci kakaa, 50 g hrozinek, 4 lžíce vlažné vody a 4 lžíce oleje. Vymastíme menší dortovou formu (20 cm) a těsto do ní pečlivě prsty vtlačíme, těsta se zdá málo, ale vystačí to akorát, bude v tenké vrstvě. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme asi 20 minut.
400 g plechovku kokosového mléka vložíme do chladničky, aby se oddělila tuhá a tekutá část. Já používám značku Franz Josef a ten tekutou část téměř neobsahuje.
Jednu tyčinku agaru (nebo přiměřené množství agaru sypkého) namočíme na půl hodiny do půl litru ovesného mléka, přidáme dřeň z jednoho vanilkového lusku a zvolna vaříme, dokud se agar zcela nerozpustí. Ztuhlé kokosové mléko dáme do nádoby a ručním šlehačem chvíli šleháme. Přidáme dvě lžíce datlového sirupu a 150 g rozehřáté bezmléčné čokolády. Společně ušleháme a nakonec vlijeme uvařený agar. Promícháme a nalijeme na korpus. Dáme vychladit a po chvíli posypeme sekanými oříšky.