Jana Knotková
Ananasovo-ořechovo-kokosový dortík se šlehačkou
Moučníky před asi 9 roky z www.veganotic.cz
Ingredience
- 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 3/4 hrnku hnědého cukru (ev. 1 hrnek kokosového cukru)
- 1 lžička sody bikarbony
- 1 hrnek mandlového, sójového nebo jiného rostlinného/ořechového mléka
- 2 lžíce jablečného octu
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 2 lžičky kvalitního vanilkového extraktu nebo adekvátní množství mleté vanilky
- 1/2 hrnku sušeného kokosu (nejlépe bio)
- 2/3 hrnku nasekaných vlašských ořechů
- 2/3 hrnku najemno nasekaného čerstvého či konzervovaného ananasu
Postup
Troubu předehřejte na 180°C a menší formu na dort (cca 23 cm) vymažte a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem. Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, pečící sodu a špetku soli. V jiné misce promíchejte mléko, ocet, olej a vanilkový extrakt. Do této tekutiny přidejte též 2 - 3 lžíce ananasové šťávy (pokud používáte konzervovaný ananas) nebo stejné množství ořechového mléka (ev. vody, kdyby vám už nezbylo mléko). Tekuté ingredience lehce vmíchejte do mouky, poté přidejte kokos, nasekané ořechy a nadrcený ananas. Těsto vlijte do formy, vložte do trouby a pečte asi 40 - 50 minut. Nejpozději po 40 minutách udělejte test špejlí - píchněte ji doprostřed dortu a pokud jí vytáhnete čistou (maximálně s pár mikro drobečky), je hotovo. Dort nechte asi 10 minut chladnout ve formě, poté ho vyndejte a nechte plně vychladnout na pečícím roštu.